Hoort of leest dikwijls het woord coating of gietvloer, maar vraagt u af wat het verschil nu is? We leggen het graag uit.

Een vloercoating kan een goedkoper alternatief bieden voor gietvloeren. In tegenstelling tot een gietvloer is een vloercoating echter geen echte vloer. De coating vormt eerder een slijtvaste beschermlaag over uw bestaande vloer. Zo geeft u uw woning of ruimte een nieuwe strakke look. Aan een vloercoating zijn zowel voor- als nadelen verbonden. We zetten alles even op een rijtje.

Is een vloercoating geschikt voor uw project?

Een vloercoating vormt een beschermlaag op een bestaande vloer. De coating is erg dun (< 1mm) en kan snel geplaatst worden door een professionele vakman.

Een coating is eigenlijk een naadloze, waterdichte kunstharslaag, meestal op basis van epoxy of polyurethaan. Het geeft het uw vloer een strakke hoogglanzende of matte uitstraling, transparant of in een door u gekozen kleur.

Een vloercoating is dus geen vloer, maar kan wel gebruikt worden om uw bestaande (giet)vloer te beschermen of een nieuwe look te geven.

Waarin verschilt een vloercoating met een gietvloer?

Een vloercoating is minder dik dan een gietvloer en is bijgevolg minder bestand tegen zware mechanische belasting. De coating biedt een vijftal jaar bescherming wat het ook minder duurzaam maakt dan een gietvloer. Ook als u moet voldoen aan strenge hygiënische of veiligheidsvoorschriften, is een dunne vloercoating minder geschikt. De vorm van de onderlaag blijft ook zichtbaar onder de dunne deklaag.

Een coating is wel goedkoper en sneller geplaatst (binnen ongeveer 2 dagen) dan een gietvloer. U kan een coating toepassen op verschillende ondergronden en grote oppervlaktes. Het biedt, net als een gietvloer, een naadloos resultaat waardoor de vloer zeer goed reinigbaar is. Het resultaat is ook een strakke, moderne look: stofvrij, vloeistofdicht en slijtvast.

Waar moet u opletten bij het kiezen tussen een gietvloer of een vloercoating?

Bij het kiezen van uw vloer(afwerking) is het belangrijk enkele aandachtspunten in het achterhoofd te houden. De vloer van uw garage of kantoorruimte, zal andere eigenschappen moeten hebben dan deze in uw woonkamer.

Voor de plaatsing van een vloercoating moet uw bestaande vloer zo vlak mogelijk zijn. Indien een vloer veel ongelijkheden vertoond kan er eerst een egalisatie gebeuren. Een droge, vetvrije, schone ondergrond is essentieel voor een goede plaatsing. Voor hellende vlakken opteert u ook best voor een goede antisliplaag. Dit kan ook extra veiligheid bieden rond zwembaden en eventueel voor oudere bewoners.

Twijfelt u nog tussen een gietvloer of een vloercoating? Weet u niet goed welk materiaal het meest geschikt zal zijn voor uw project? Laat u adviseren door een vakman met ervaring.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie. We helpen u graag verder.