Een gietvloer geeft meestal sowieso een warm en aangenaam gevoel wanneer u er op loopt. In combinatie met vloerverwarming kiest u voor een heel duurzame en comfortabele oplossing. Helaas zijn niet alle gietvloeren even geschikt voor de installatie van vloerverwarming. U moet rekening houden met de eigenschappen van het materiaal dat u kiest. 
 

Welk type gietvloer is geschikt voor vloerverwarming?

Epoxy
 
Een epoxy gietvloer is duurzaam en kan tegen een stootje. Maar helaas is dit type gietvloer moeilijk combineerbaar met vloerverwarming. Epoxy kan slechts minimale krimp- en uitzettingspanningen opvangen, een eigenschap die essentieel is voor vloerverwarming. Het is technische gezien wel mogelijk om beide te combineren wanneer u voldoende aandacht besteed aan de juiste voegen. Maar dan nog blijft epoxy gevoelig voor scheurtjes. 
 
Polyurethaan
 
Een polyurethaan (PU) gietvloer is heel goed te combineren met vloerverwarming. Dit materiaal is veel elastischer dan epoxy en dus beter bestand tegen scheurtjes. Een PU-gietvloer past zich aan aan de kamertemperatuur en is dus ook zonder vloerverwarming aangenaam om blootvoets op te lopen. Staat de verwarming aan, dan is deze gietvloer met beperkte dikte heel geschikt om de warmte over de ruimte te verdelen met een minimum verlies van rendement.
 
Steentapijt
 
Een steentapijt en vloerverwarming gaan hand in hand. Dankzij de vele poriën wordt de lucht tussen de steentjes zo goed als onmiddellijk verwarmd. Hierdoor ervaart u snel het aangename effect van vloerverwarming.
 
Betonvloeren
 
Bij betonvloeren is het ook mogelijk om vloerverwarming toe te passen, maar u moet rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo moeten er uitzetvoegen voorzien worden en is er een minimale opbouwdikte van 10 cm aangeraden. Ook het het tijdstip en de manier waarop de vloerverwarming wordt opgestart speelt een belangrijke rol in het voorkomen van scheurtjes.
 
Nog niet zeker welk type gietvloer het beste bij uw project past? Ontdekt het hier.
 

Hoe start u vloerverwarming op bij een gietvloer?

Heeft u net een nieuwe gietvloer laten leggen? Wacht dan zeker nog twee weken vooraleer u uw vloerverwarming aanzet. Zo krijgt de vloer de tijd om volledig te harden en voorkomt u scheuren.
 
Uw vloerverwarming zet u best ook geleidelijk aan. Begin met een watertemperatuur die slechts enkele graden warmer is dan de omgevingstemperatuur. Elke 24u verhoogt u de temperatuur met enkele graden totdat u een watertemperatuur bereikt van ongeveer 40 graden. Daarna laat u de vloer geleidelijk aan weer afkoelen door elke 24u de temperatuur opnieuw te verlagen.
 

Een mooie en duurzame oplossing

Een gietvloer geeft meestal sowieso een warm en comfortabel gevoel wanneer u er op loopt. In combinatie met vloerverwarming kiest u voor een heel duurzame oplossing. Gietvloeren kunnen voorzien worden van goede isolatie waardoor ze de omgevingswarmte veel langer kunnen vasthouden. Met vloerverwarming verwarmt u een ruimte bovendien zuiniger net omdat er zo’n grote opslagplaats aanwezig is. U hoeft op termijn dus minder energie te verbruiken om een aangename omgevingstemperatuur te creëren.
 
Gietvloeren worden niet alleen gekozen voor hun duurzame eigenschappen, maar ook voor de strakke look die ze bieden. Door een gietvloer te combineren met vloerverarming vermijdt u radiatoren in uw interieur en kan u de strakke look volledig doortrekken.
 
Overtuigd van een gietvloer? Vraag een vrijblijvende offerte aan.